Skrivet av: Nix | oktober 28, 2008

Löparens snedsteg

Som ni alla vet får ju löparen bara röra sig diagonalt. Konstigt det där, men det kanske har med dålig löpskolning att göra…

Jag har skissat på en tävling. Det kostar 20 kronor att vara med (som betalas till mig vid lämpligt tillfälle efter att man anmält sig). Jag kommer att fixa ett pris till segraren, eller till topp-10, eller någon annan lämplig sammansättning.

Tävlingen går ut på att man varje vecka ska utföra tre moment:

 • Löpstyrka, 1 gång
 • Löpskolning, 2 gånger
 • Löpstretch, 2 gånger

Jag förtydligar lite hur jag tänkt mig: Man kan köra passen samtidigt. Det enda som inte är tillåtet är att köra löpskolning+löpskolning eller löpstretch+löpstretch samma dag. Minst två dagar i vecka är alltså det som gäller. Däremot rekommenderar jag att öka på med mer än minimikravet när ni väl är igång. Det svåra brukar vara att komma igång, inte att träna när man väl gör det. Förhoppningen är att vi till maran har vant oss vid det här så till den milda grad att vi inte kan låta bli att slänga in lite löpskolning var och varannat pass,,,

Löpstyrka ska minst innehålla:
vadträning (typ dips i trappa)
Utfallssteg
Djupa knäböj
Minst två valfria coreövningar
Tre set av varje 8-15 repetitioner

Löpskolning ska innehålla tre löpskolningsövningar 3 set 8-15 reps.

Löpstretch ska vara 5-10 minuter stretch av de muskler just du har behov av.

Tävlingen startar nästa vecka och pågår fram till veckan innan Stockholmsmaran (dvs v. 21)

Det är upp till var och ens samvete att sätta kryssen. Den som fuskar kommer att brinna i helvetet.

Anmälan sker genom att man skriver sitt namn i namnkolumnen, och då förbinder man sig att betala avgiften. Jag är enväldig domare (och deltagare, jäv? Äh – lägg ägg, det här är ingen demokrati!)

Dokumentet ligger här och är alltså färdigt för anmälningar. Förhoppningsvis får det mig att komma igång med dessa förbannade övningar! Så häng med för min skull om inget annat…

Annons

Svar

 1. I’m in!

 2. Det låter jätte- höll på att säga kul, men jag menar kanske snarare -smart.

  En fråga till den enväldige domaren. Kan jag räkna Pose drills som löpskolning och styrkeövningar enligt Pose som löpstyrka? Vid tveksamhet kan jag återkomma med närmare specifikationer…

 3. Törs man fråga vad de 20 kronorna går till?

  Sgnaturen ”Man vet vad man har men inte vad man får”.

 4. Fredrika: Jag har med flit hållit mig oerhört vag. Jag tycker att det handlar lite om att göra det man veta att man behöver inom de tre områdena. Jag kan inte gärna speca övningar, eftersom det knappast är alla som behöver stärka vänster sida och stretch höger sida (som är min lilla hemläxa från naprapaten).

  Alltså: det är klart som korvspad att Pose kvalificerar enligt ovanstående, eftersom du ju tycker det!

 5. Fråga törs man alltid…

  De går oavkortat till pris till vinnarna. Däremot får man inte veta vad priset består av. Bara att det kommer att gå att få till löparrelaterat.

  Kanske en bok, kanske en tröja. Kanske något annat… Vi får se. Det kan också bero på vem som vinner och vad jag tycker att dessa behöver.

 6. Nya ben?

 7. Nya ben ingår för alla som deltar och fullföljer utmaningen!

 8. Är det nu som jag ska erkänna att jag aldrig någonsin har testat löpskolning? Jag tycker det mest verkar besvärligt och inget roligt alls.

  Sen tränar inte jag löpstyrka heller utan mer allmän styrka på gymmet och det ska bli minst två ggr/v enligt min träningsplan.

  Bra initiativ men jag tror faktiskt jag hoppar =)

 9. OK jag är på!!

 10. Dunc:
  Du kan få räkna allmänstyrkan som styrka. Löpskolningen är viktigare än du tror för att lära kroppen rätt hållning och lite stretch har du aldrig mått dåligt av.
  Bit ihop och kom igen nu 😉

 11. Fredrika: Kul!

 12. Okej. Jag kan väl bidra till prispotten då. Går det bra att lägga 20 kronor under en sten i Tantolunden?

  Vid bedömningen måste man tänka på att löpskolning inte är samma sak för en yngling som gör 3:24:48 på maraton och en 62-åring som knappt kan gå.

  Tildo vill också vara med, men jag har avrått. Nog för att hon kan vara en pina i ändan, men ”brinna i helvetet” vill jag inte se henne. Eller kan hon få fuskdispens?

 13. Härligt Jumper!

  Jumper: samvetet sätter krysset.
  Tildo kan få fuskdispens.
  Pengarna kan vi ta när vi råkas.

  Jag har nu ändrat lite i reglerna, jag hoppas att det är okej för er. Jag la till två coreövningar på styrkan 😉

 14. Nix: Äh jag satsar på springa korrekt direkt istället =)

  Jag vet inte, jag är fruktansvärt kass på hålla mig till att göra saker så och löpskolning verkar så enormt trist. Jag vill springa, inte göra underliga övningar =)

 15. Ja, ursäkta, det var jumper igen. Det var jag som skrev här förut. Jag är 62 år gammal och av hankön, så jag fattar lite trögt.

  På den där tabellsidan står tre namn. Hur har dom kommit dit, eller för att gå rakt på sak, hur sätter jag dit mitt namn och hur sätter jag dit kryss? Jag antar att det har något med data att göra. Är det riktigt?

  Core har jag frågat förut om. Jag tror att det har med bålen att göra. Är det riktigt? I min köksgymnastik ingår gamla hederliga sittups och ryggresningar mm.

 16. Ja, det var jag igen. Nu har jag gjort som ni sa och loggat in på googlekonto. Det ordnade sig. Tack för hjälpen.

 17. Egentligen avskyr jag ”måste-göra”-grejer. Som skriva dagbok, tandtråd, nyttiga kurer av typen äppelcidervinäger (var säkert tio år sedan) osv.
  Men den här ställer jag upp på!
  Jag behöver också en spark i häcken. Helst när det kommer till löpskolning.

 18. Bra karl reder sig själv, jumper 😉

  Bureborn: jag med! Därför faller alltid tandtråd, nyttiga piller och annat i glömska.

  Just därför behöver jag det här… Jag ”råkar” glömma löpskolningen varje pass annars.

  Behöver ni tips på övningar så har jag ett par meter litteratur att ösa ur, förresten 😉

 19. Åh. Usch. Vad jobbigt. Men mina stackas ben behöver sånt, och jag ser framför mig hur min kiropraktor hoppar av glädje över coreövningarna. Så får jag också vara med?
  Men – hur får jag över min tjuga till dig i Svedala? Och löpskolning är jag helusel på, kan man få låna några centimeter litteratur? 🙂

 20. Klart du får vara med mialena! Vi får komma på något smart.

  ett sätt är att du ger det till välgörenhet någonstans i London – så lägger jag ut åt dig?

  Löpskolningsövningar kommer att dyka upp efter hand – men börja med de här:

  http://www.sct.nu/traning/tips/lopskolning/lopskolning.htm

 21. Helt klart med på det här, kanonbra initiativ Nix 🙂

 22. Ja, det är väl inte så mycket att tveka om! Bara att göra!

 23. Lätt som en plätt !!!

 24. Om Nix trodde att det var slut på de dumma frågorna härifrån ålderdomshemmet, så trordde han fel. De hopar sig i massor. Varför står det t.ex som det gör i det blåa fältet uppe till höger. Är det något slags hot. ”Skriv ordentligt, annars kommer personen och slår dig”?

 25. jumper: jag tror att jag ser dokumentet något annorlunda än du som ”skaparen” av det. Så jag är inte säker på att jag förstår exakt hur du menar.

  Men var lugn – här finns ingen som slåss bara för att folk gör fel 😉
  Om det inte är Masse – då får han en fläskläpp…

 26. en virtuell sådan!

 27. Där står vem som ”läser” + 1, men sedan igår har samma namn (Fredrikas efternamn) stått där hela tiden och hennes gröna rektangel finns också kvar liksom senast din röda och när jag är inne min blåa. Klickar man uppe på det blåa fältet kommer (just nu) även ditt förnamn namn upp under hennes (efternamn).

  Har du förstått, eller ska jag ta det en gång till:

  Där står vem som ”läser” + 1, men sedan igår har samma namn (Fredrikas efternamn) stått där hela tiden och hennes gröna rektangel finns också kvar liksom senast din röda och när jag är inne min blåa. Klickar man uppe på det blåa fältet kommer (just nu) även ditt förnamn namn upp under hennes (efternamn).

 28. Okej, nu är jag med. Tack för länken!
  Jag kommer ju faktiskt hem till svedala över jul, kanske kan fresta med ett riktigt snigelpass och ta med tjugan…? 🙂

 29. Aha, nu är Fredrika borta och Nix står med förnamn + 1 och har fått grön rektangel (namnet på retangeln kommer upp om man för pilen till rektangelns övre högra hörn). Vadå petitesser? Det är ju spännande! Jag tror jag anar ett mönster?

 30. 1984

 31. Kul. Det här är nog precis vad jag behöver. I´m Im!

 32. GULLFOT SER DIG

 33. NIXsson! Om ditt knä håller är du välkommen till TSM-passet på söndag. Vi skall köra lugn distans och löpskolning.

  Om du frågar mig så blir det ett ypperligt sätt att mota PMD i grind och få övningarna gjorda.

  3.15-gruppen blir väl din grupp?

 34. Clarre: Eftersom det är din grupp så blirdet självklart min huvudgrupp.
  Jag kommer kanske att variera lite med 3:30 beroende på hur bra ni håller er till uppsatta farter 😉 Det var lite si och så med det förra året. Ja inte halvmaran förstås, den var klanderfri!

  Just på söndag är det barnkalas, tyvärr.

 35. […] göre sig icke besvär. Eller snarare, jag gjorde inte det fram tills i går. Då antog jag Nix utmaning. Löpskolning, löpstyrka och löpstretch. Varje […]

 36. Smart drag. Jag är med. Jag kan ju inte springa i någon utsträckning, men det här kan jag få till;) Med tanke på sjukgymnastiken två gånger i veckan, så ligger jag bra till på styrkeövningarna;) sämre är det är det med löpskolningen… De 20 kronorna finns i utkanten av Göteborg. Kanske kan man locka med en träningshelg i Göteborg till våren? Eller ett överlämnande på Göteborgsvarvet, för det måste du väl springa?

 37. Lena – du är ytterst välkommen. Pengar löser sig (ser du så snyggt jag undviker göteborgsvarvsfrågan…)

  Göteborg kommer säkert att finnas någonstans på väg fram – brorsan bor ju ändå där…

 38. Nix, count me in. Även om Dr Phil förbjuder mig att träna styrka fram till nyår, så är jag med på denna helsköna utmaning.

 39. […] Nix har på sin blogg kallat till en utmaning som jag vet att jag borde vara med på. Löpskolning, strch och styrka borde väl inte vara så […]

 40. Var kan man få tips på löpskolning?

 41. Magdalena: Ett hett tips är att kolla in marathon.se:s webb-tv. Bland filmerna finns en där Anders Szalkai visar olika löpskolningstekniker. Och ser härligt fånig ut. 🙂

  http://www.marathon.se/news/tv.cfm

 42. Tack bureborn!

 43. Gissningsvis har denna fråga varit uppe förr, men varför heter det ”mångsteg”? Borde det inte heta ”fåsteg”? Om man tag så där långa steg så blir de ju färre.

 44. […] kryddade vinet. Knäna och resten av benen känns klena, och lite mörbultade. Tror det beror på Nix utmaning – två löpskolningar i veckan. Det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: